Tuesday, October 28, 2008

Arendbuizerd gesignaleerd in Doel

ma 27/10/08 16:10 (UPDATE)
- In Doel is een arendbuizerd gesignaleerd. Dat is heel uitzonderlijk, want de vogel leeft normaal alleen in Afrika en in het Midden-Oosten.


In Europa komt de arendbuizerd eigenlijk niet voor. Het is een aaseter die in principe leeft van karkassen van dode dieren. Waarschijnlijk gaat het om een jong dier dat afgeweken is van zijn trekroute, maar het kan ook om een ontsnapte vogel gaan.

"De vogelbeschermingwereld staat op zijn kop sinds de arendbuizerd in België is”, zegt Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen. "Elke dag staan er in Doel talloze fotografen die al enkele erg mooie beelden van het dier konden maken.”

De arendbuizerd is iets groter dan de inlandse buizerd. De vogel is 65 centimeter groot en heeft een spanwijdte van ongeveer een anderhalve meter. Het is een roofdier, maar het vormt volgens Vogelbescherming Vlaanderen geen gevaar voor andere dieren in de omgeving.


"Ongemoeid laten"

Vogelbescherming Vlaanderen is dan ook van plan de arendbuizerd ongemoeid te laten. "Hij ziet er heel gezond uit en zijn veren zijn niet beschadigd. Er zijn ook geen lederen riempjes te zien, wat erop wijst dat de buizerd mogelijk niet in gevangenschap heeft geleefd.”

Toch is Vogelbescherming Vlaanderen voorzichtig over de herkomst van de vogel. Er heerst immers een hype onder de mensen waarbij privépersonen roofvogels legaal of illegaal in huis houden en hen na verloop van tijd loslaten omdat ze er niet voor kunnen zorgen.

Hoewel het dier al twee weken in Doel rondhangt, werd onlangs pas duidelijk dat het om een arendbuizerd gaat. Vogelspotters gaven daar pas uitsluitsel over nadat ze de foto's van het dier grondig hadden bestudeerd.

deredactie.be - Arendbuizerd gesignaleerd in Doel


==============.

No comments: